Udenlandsk efterspørgsel efter spanske ejendomme nåede ny top i 2017
By april 18, 2018 4 min læsningUdenlandsk efterspørgsel efter spanske ejendomme nåede ny top i 2017, og efterspørgslen fra det engelske marked er tilbage på sporet.
De seneste tal fra den spanske landregistratorforening for sidste kvartal af 2017 viser, at udenlandsk efterspørgsel efter spanske boliger vokser uformindsket, da britiske købere nu også vender tilbage til markedet i stor stil. Først og fremmest voksede det samlede marked med 19,8% i 4. kvartal til 111.921 salg - det højeste fjerde kvartal niveau siden opsvinget begyndte.
Udenlandsk efterspørgsel steg til 15.266 indkøb, det højeste niveau i fjerde kvartal siden boomårene.
Stigningen i efterspørgslen efter boliger i Spanien blev drevet af en stigning på 19,7% i den spanske efterspørgsel og en stigning i udenlandsk efterspørgsel på 20,4% i forhold til samme periode sidste år.
Som følge heraf var udenlandsk efterspørgsel 13,6% af det spanske boligmarked i slutningen af sidste år, tæt på alle tidshøjder.
Udenlandske købere blev ledet af briterne med 2.384 registrerede køb i perioden efterfulgt af franskmænd (1.242) og tyskere (1.198).
Med markedsandel udgjorde briterne 16% af udenlandsk efterspørgsel, franskmændene 8% og tyskerne 8%. Uden for nøglemarkederne var "resten af verden" 42% af efterspørgslen.
Efterspørgslen steg kraftigt på alle markeder med undtagelse af Tyskland (+ 3,4%) og Schweiz (-16,1%). Nedgangen i den schweiziske efterspørgsel kan forklares med den snævre nedgang på 10% fra den schweiziske franc til euroen i andet halvår sidste år. Britisk, belgisk og svensk efterspørgsel steg alle stærkt og øget markedsandel i sidste kvartal, selvom den største stigning i absolutte tal kom fra "resten"..herunder danske købere.
Britiske købere tilbage i aktion
Skønt den er faldet fra 24,2% markedsandel i 4. kvartal 2015, steg britisk efterspørgsel fra 14,7% af udenlandsmarkedet i 3. kvartal 2017 til 15,6% i 4. kvartal, hvilket tyder på, at Brexit har haft en begrænset indflydelse på dette nøglemarked. Den britiske efterspørgsel vokser igen i volumen, men i værdi tror jeg, at britiske investeringer er stagnerende eller endda faldende, da flere købere er blevet tvunget af et svagere pund til at reducere deres budgetter.
Registrene afslører også, at spanske boligpriser steg 7,6% sidste år. Så sidste kvartal af 2014 var starten til opgangsperiode for det spanske ejendomsmarked, og der er ingen åbenlyse trusler mod dette opsving ude i horisonten, med undtagelse af den forfatningsmæssige krise i Catalonien, hvis virkninger hidtil synes at være begrænset til denne region.
Spansk boligmarkedet konsoliderer ekspansion i 2017
Det spanske hjemmemarked, der blev indskrevet i ejendomsregistret, steg med 16% sidste år, det fjerde og største på hinanden følgende år med vækst, ifølge de seneste tal fra National Institute of Statistics (INE), baseret på data fra ejendomsregistret.
Der blev indskrevet 418.915 boliger i jordregistret i 2017 (464.423, hvis du inkluderer boliger, der er subsidieret af regeringen, kendt som VPO). Salget i 2017 var 16% højere end året før, og over 400.000 mærket for første gang siden 2008, da det sidste boom var ved at komme til en ende.
I løbet af december steg salget med 8% til 28.878, eksklusive VPO, det højeste niveau siden december 2008. Det spanske ejendomsmarked er flyttet fra et beskedent opsving i 2014 (+ 4%) til en robust udvidelse i 2017 (+ 16%), og alle tegnene, med undtagelse af en forfatningsmæssig krise i Catalonien der har reduceret salget i det nøgleområde, peger på mere af det samme i 2018. Det er svært at sige, hvor meget den catalanske situation vil undergrave væksten, hvis overhovedet.
Stigningen i nybyg begyndte for alvor sidste år med en stigning på 10 ud af de 12 måneder og en stigning på 10% i året, den første stigning i mindst et årti. Men væksten i nye boligsalg kommer fra en meget beskedent niveau, og nye boliger tegner sig stadig kun for under 20% af markedet, så teoretisk er der plads til stor vækst i dette segment (nybyg). Især i et land som Spanien, hvor kvaliteten af en stor del af den eksisterende boligmasse ikke er særlig god.
Når man ser på udvalgte regioner, hvor udlændinge har tendens til at købe, steg salget mest i Andalusiens Granada-provins, hjemsted for Costa Tropical, med hele 27% mens den tilgengæld faldt 6% i den nærliggende Almeria-provins, også beliggende i Andalusien. De to store markeder i Alicante (Costa Blanca) og Malaga (Costa del Sol) steg henholdsvis 17% og 15%, mens de Baleariske øer med mallorca i spidsen steg 14%.
Catalanske provinser som Tarragona (+ 17%), Girona (+ 16%) og Barcelona (+ 16%) gjorde det godt på årsbasis, men hvis man ser på tallene alene i december, er det en anden historie...
Konklusion
2017 var et positivt år for det spanske ejendomsmarked med hensyn til salg, med markedet drevet af økonomisk vækst i hjemmesalget, stigende beskæftigelse, turisme, realkreditudlån og udenlandsk efterspørgsel. Brexit og den catalanske forfatningsmæssige krise var ikke nok til at ødelægge festen sidste år, selvom væksten uden tvivl ville have været højere uden.