Coronakrise: Det går (endelig) den rigtige vej i Spanien...

By april 6, 2020 3 min læsning
 thumbs_b_c_ec3a8ac06c5a86dc4834a0d4eaf3af38-1.jpg

Med forbehold og krydsede fingre: Det går den rigtige vej i Spanien - For tredje dag i træk falder antallet af døde.

Spanien er lukket ned, og det bliver landet ved med at være. Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, annoncerede lørdag, at han vil opretholde en national nedlukning frem til 26. april.

For meget tyder på, at nedlukningen af samfundet har virket på udbredelsen af Corona virusset.

På grafen herunder kan man se, hvordan antallet af indlagte ikke stiger i samme tempo som tidligere.

Både antallet af døde og indlagte stiger stadigvæk, men slet ikke med samme hast, som de gjorde for bare få dage siden.
Det er nu små tre uger siden, at Spanien begyndte at lukke samfundet ned, og på nationalt tv sagde premierminister Sanchez lørdag, at restriktionerne er begyndt at vise effekt.
Han understregede samtidig, at det ikke bliver sidste gang, at nedlukningen bliver forlænget.
- Vi er i begyndelsen af et fald i kurven for epidemien. Vi er stærkere, end vi tror, men vi må holde ud, sagde Sanchez ifølge nyhedsbureauet Reuters.

674 personer smittet med coronavirus er omkommet det seneste døgn i Spanien. Det er et fald for tredje dag i træk, idet der lørdag blev registreret 809 dødsfald, og fredag lød tallet på 932.

De positive takter og tendenser er noget, man er meget bevidste om i Spanien.
Det er det, man har ventet på. Der har været en lang periode, hvor det har set mildest talt noget håbløst ud, men det ligner, at det topper nu. Og det er faktisk præcis som ventet. Det skete nøjagtig samme dag som i Italien. Dag nummer 18 efter Lock Down. Det var den 2. april, og der er ganske rigtigt sket noget her også, det daglige antal døde er faldet lige siden, siger han.

I Spanien har det således været myndighedernes forventning og stille håb, at kurven skulle toppe i netop denne weekend. Det fejres i Spanien på den der lidt fåmælte og sammenbidte måde, man kan fejre noget på, når der stadigvæk er flere hundrede daglige dødsfald.
- Men det er et vendepunkt, en milepæl. Nu vender man et nyt blad, og der er stadigvæk lang vej at gå, siger han videre.
Med søndagens opdatering er det samlede dødstal oppe på 12.418 i Spanien. Spanien er et af de lande, der er hårdest ramt af den globale Corona pandemi. I løbet af det seneste døgn er 6.023 blevet testet positiv for virusset i Spanien, hvilket bringer det samlede antal smittede op på 130.759.

Spanien er i skrivende stund det land i verden med næstflest døde, der har været smittet med coronavirus. Også relativt i forhold til antal indbyggere, ser det kritisk ud; Spanien er det land i verden, der har flest døde per million indbyggere.
Landets borgere har siden 14. marts været beordret til at holde sig hjemme og kun bevæge sig ud for at købe mad og medicin. Og det gør ondt på den spanske økonomi.

Flere europæiske ledere har i dag talt varmt for at etablere en egentlig EU-Marshall-plan, der skal hjælpe medlemslandene igennem. Herunder også Pedro Sanchez:
- Europa skal opbygge en krigsøkonomi og fremme europæisk modstandskraft, genopbygning og genopretning. Det skal begynde at gøre det ved hurtigst muligt at etablere foranstaltninger til støtte for den offentlige gæld, som mange stater, herunder Spanien, påtager sig, skriver han i en kronik i den britiske avis The Guardian og fortsætter:
- Og det skal fortsætte med at gøre det, når denne sundhedskrise er forbi, for at genopbygge kontinentets økonomier ved at mobilisere betydelige ressourcer gennem en plan, vi kalder den nye Marshall-plan, og som vil kræve støtte fra alle EU's fælles institutioner.

Over en million, spanske ansatte har mistet deres job, siden nedlukningen af landet begyndte. Blandt dem er cirka 550.000 løsarbejdere. Det er især turisme og byggeri, der er hårdt ramt af krisen.