Analyse af boligmarkedet for 3. kvartal

By december 12, 2019 4 min læsning
priser-stiger-og-falder

Den nedadgående tendens fortsætter i 3 kvartal af 2019

Efter næsten et årti med uafbrudt vækst ser det ud til, at den udenlandske efterspørgsel efter ejendom i Spanien måske har toppet for denne cyklus.
Udenlandske købere var involveret i 15.379 spanske boligkøb i årets tredje kvartal, ifølge den seneste rapport fra ”Association of Spanish Lands Registrars”, baseret på en stikprøve af registrerede salg.
Udenlandske køb faldt med 5% i 3. kvartal sammenlignet med samme periode sidste år, og det var tredje kvartal i træk at det faldt.
I betragtning af at den udenlandske efterspørgsel er faldet hvert kvartal indtil videre i år, kan vi dermed med sikkerhed sige at det samlede årsresultat viser, at den udenlandske efterspørgsel er faldende i 2019 for første gang siden 2009.

Udenlandsk efterspørgsel efter nationalitet i 3. kvartal 2019

Det største enkeltstående land var igen englænderne med 14% af markedet (2.193 køb), efterfulgt af franskmændene og tyskerne. Markedsandelen for lande, der tegner sig for mindre end 500 boligkøb pr kvartal - inklusive Danmark, Sverige og Norge, vokser fortsat støt og nåede 49% af det udenlandske marked i 3. kvartal. Dette viser os at den udenlandske efterspørgsel efter spansk ejendom bliver stadig mere diversificeret, selvom den bliver mindre.
Efterspørgslen faldt i de fleste lande, anført af Sverige (-21%), og Storbritannien (-16%).
Lande, hvor efterspørgslen steg i perioden var Rusland (+ 11%), Norge (+ 8%), Frankrig (+ 4%).

Lokal efterspørgsel falder også

Lokal efterspørgsel (fra spaniere) faldt også i 3. kvartal med 8,5%, altså endnu mere end den udenlandske efterspørgsel. Som et resultat af dette forblev markedsandelen for den udenlandske efterspørgsel næsten uændret på 12,6% i 3. kvartal.
Med både faldende udenlandsk og lokal efterspørgsel på samme tid ser det nu definitivt ud til, at det spanske ejendomsmarked går mod en ændring i cyklussen, efter en relativt kort periode med vækst siden 2014.

Kan vi forvente et sammenbrud?

Ikke ifølge den seneste analyse fra Funcas, der er en fond der repræsenterer bankerne i Spanien. Væksten i det spanske ejendomsmarked er ovre, men der er ingen tegn på sammenbrud undervejs, siger fonden i en ny rapport.
Det spanske ejendomsmarked begyndte at komme sig tilbage i 2014, efter næsten syv hårde år med særdeles svære vilkår. Nu efter blot fem års stigning advarer Funcas om, at cyklussen vender tilbage.
Tilbage omkring 2008 forudsagde Funcas en blød landing for markedet efter boomet op igennem årtiet, men det viste sig, som bekendt ikke at holde stik da markedet røg ud i historiens værste nedtur.
Denne gang ser deres prognose mere troværdig ud, da de positive stigninger og salgstal for udenlandsk efterspørgsel denne gang har været mildere og stort set begrænset til førsteklasses beliggenheder i hovedstæder og på bedste kystdele.

De seneste salgstal for hjemmemarkedet viser en konstant tendens i de sidste par måneder mod lavere eller endda negativ vækst, selvom markedet er 30% mindre end det var tilbage i 2007.
Den nylige afmatning i markedet kan forklares med et lignende momentumtab i den spanske økonomi, argumenterer Funcas. ”En undersøgelse af de sidste 50 år viser, at ejendomssektoren historisk set altid har bevæget sig parallelt med økonomien,” forklarer den seneste Funcas-rapport. Derfor kan vi i den nuværende decelerationsfase i den spanske økonomi forvente en afdæmpning af huspriserne i de kommende år.

Dog behøver vi ikke at bekymre os om et nedbrud som sidste gang, siger Funcas. "Virkningen af denne slutning på cyklussen vil sandsynligvis være moderat, fordi vi i øjeblikket ikke kan se nogen vigtige ubalancer på ejendomsmarkedet, som vi kunne se ved den forrige krise."
For at bekræfte deres argument peger Funcas på data om priser, gæld samt den økonomiske byrde for familier, som alle i øjeblikket er på moderat niveau. Funcas anslår, at huspriserne i Spanien nu kun ligger 8% over deres historiske gennemsnit sammenlignet med 10% for EU-gennemsnittet og at vi er omkring 40% fra toppen af det sidste boom i 2008.

Bolig-udland.dk mener…

En afmatning på boligmarkedet øger alt andet lige salgstiderne og skifter styrkebalancen fra sælger til køber. Hvor det i de sidste 5 år altså har været sælgers marked, går vi nu ind i en periode hvor det er købers marked. Dette er godt nyt for de danskere der overvejer at investere i fast ejendom (feriebolig) i løbet af 2020 og selvfølgelig mindre godt nyt for dem der vil sælge.
Men om du er køber eller sælger, så kontakt os for en analyse af dine muligheder. Vi er, som altid, klar med professionel hjælp, råd og vejledning til alle danskere.