20 populære spanske tapas
By maj 24, 2023 4 min læsningHer har du en lille spanske tapas guide. Det er nogle af de mest typiske tapas, som du kan få de fleste steder i Spanien. Velbekommen.
Spansk omelet
Denne bestilles ofte som en pincho de tortilla eller et stykke tortilla. De mest traditionelle er lavet med æg, kartofler og olivenolie, men mange indeholder også løg.
Patatas bravas og patatas alioli
Disse er stegte kartofler dækket af en velsmagende sauce. Bravas sauce er krydret og alioli er hovedsageligt lavet af olivenolie og hvidløg.
Røget skinke
Og hvis det er iberisk, endnu bedre. Dette er en af de spanske produkter, der er mest vellidt af besøgende, og som en tapa serveres det normalt med brød eller picos og colines (lille fad med sprødt brød typisk for Spanien).
Ost
I Spanien er der mange varianter og du vil mest typisk blive tilbudt en lokal ost. Nogle af de mest kendte er Manchego (typisk for Castilla – La Mancha), Idiazábal (Baskerlandet), Roncal (Navarre), Mahón (Baleariske Øer) og Majorero (Kanariske Øer).
Oliven
Oliven serveres normalt syltede. Der er også fyldte oliven (normalt med ansjoser eller peberfrugter).
Calamari
Slået blæksprutte stegt i olivenolie og serveret varm. De er populære over hele landet, især skåret i ringe.
Kroketter
Selvom skinkekroketter er den mest traditionelle krokettype, kan du også i stigende grad finde dem lavet med vilde svampe, kongekrabbe, blæksprutte, rejer, torsk eller forskellige typer stærke oste, som Cabrales.
Muslinger
Disse er hovedsageligt dampede og kan serveres med citron eller med finthakket og pyntet tomat, løg og peber.
Pan tumaca
Brød, tomat, olivenolie, hvidløg (valgfrit) og salt. Dette er typisk i Catalonien, hvor det også er kendt som pa amb tomàquet. Afhængig af smag kan skinke, speget kød, tortilla eller ost tilsættes.
Sort budding og chorizo
Sammen med skinke er det to af de mest populære speget svinekødsprodukter, der serveres som tapas. Den første er lavet med ris, og den anden serveres grillet eller kogt i cider. Andre populære svinetapas omfatter picadillo (hakket og paneret kød) og chicharrones og torreznos, primært lavet af bacon.
Gilda
Dette er en klassiker fra Baskerlandet, hvor tapas kaldes pintxos. Det er et spyd med en ansjos, oliven og varm peber.
Huevos rotos
Også kendt som huevos estrellados, disse er spejlæg med en flydende æggeblomme serveret over skinke og stegte kartofler. Blommen brydes op og løber hen over de øvrige ingredienser. Det serveres normalt med brød til at dyppe i æggeblommen. Der er andre populære versioner, som erstatter skinken med babyål, rejer eller andre saltede svinekødsprodukter.
Blæksprutte
Serveret grillet med mayonnaise eller aliolisauce. Mange steder er stegte chopitos (svarende til blæksprutter, men mindre i størrelse) populære, som i Andalusien er kendt som puntillitas.
Paella
Den mest populære ret i Valencia-regionen. Dens hovedingrediens er ris, og den er lavet med grøntsager og, afhængigt af type og region med kød eller skaldyr. Den klassiske er paella valenciana med kylling og kanin.
Blæksprutte a feira
Blæksprutte serveres ofte på et træbræt i Galicien. Det er derfor, det er kendt som pulpo a la gallega. Den serveres kogt og hakket, krydret med salt og paprika og dryppes med olivenolie.
Papas arrugadas
Du kan prøve disse kartofler frem for alt på De Kanariske Øer, hvor de serveres med mojo (en sauce fra regionen med en rig smag). Den mest kendte type er lavet med små lokale kartofler, som er kogt og dækket af salt.
Pescaíto frito
Frisk fisk stegt i olivenolie. Dette findes mest i Andalusien, hvor det ofte serveres i en papirkegle, tilberedt med en smagfuld krydderiblanding. Der er det også kendt som bienmesabe.
Ensaladilla
Dette er en kold ret tilberedt med kogte kartofler, mayonnaise, tun, æg og forskellige finthakkede grøntsager og bælgfrugter, såsom gulerødder, ærter eller grønne bønner.
Migas
Dens hovedingrediens er brødkrummer stegt i olivenolie og forskellige andre ingredienser for at give retten smag. Disse kan omfatte chorizo, bacon, peberfrugt, hvidløg, løg osv. Der er mange varianter, hvor nogle tilføjer druer, andre erstatter kød med torskefisk osv.
Salmorejo og gazpacho
To typiske kolde supper fra Andalusien, som normalt serveres om sommeren. Tomater og olivenolie er hovedingredienserne.
Og hvad skal vi have at drikke til?
De mest populære drikkevarer er øl og vin. Også almindelige er cider, vermouth og sangria. Øl serveres ofte i en caña (20 cl. glas), men kan også være en doble (dobbelt mængde), quinto eller botellin (20 cl. flaske) eller jarra (halv liter). Lager er den mest populære øl.
Med hensyn til vin er den mest kendte Rioja og Ribera, men sørg for at prøve de lokale varianter, da alle regioner i Spanien producerer fremragende vine.